Jag älskar att läsa och älskar att resa. Då tid och pengar inte alltid räcker till har jag bestämt mig för att resa i tanken genom att läsa en bok från världens alla länder.

Med tanke på att det kommer att bli ett väldigt omfattande projekt har jag bestämt mig för att hålla mig till FN:s 192 medlemsstater. Övriga stater får ursäkta. Men idén är ju bara att lära mig saker om världen, inte att ta ställning i svåra frågor… Nästa problem är vad som kan räknas som litteratur från ett visst land: ska det vara skrivet på det landets språk? Ska författaren vara född i landet? Ska han/hon verka i landet? Jag har bestämt mig för att vara liberal med vad jag tycker är godkänt.

Sist vill jag också säga att jag inte tänker läsa 192 nya böcker, utan om jag redan har läst något från landet ifråga, så tar jag det. Jag kommer inte heller att försöka välja landets största författare, utan den jag har lust att läsa, eller hittar i översättning, eller den som finns inne på biblioteket, o.s.v. Det blir alltså ett väldigt subjektivt urval.

Jag är ingen litteraturvetare, men har studerat språk och skriver mycket i mitt yrke. Jag tänker inte i första hand recensera böcker, utan kanske snarare presentera litteratur som en introduktion till världens alla länder.

Annonser

18 svar to “Om mig”

 1. violen Says:

  Hej nu länkar jag till dig och det av ett skäl, att du läst Stäppgudarnas skymning, jag sökte på den och hittade din superintressanta sida!

 2. Bokomaten Says:

  Vilken fantastiskt ambitiös blogg du har! Jag blir riktigt inspirerad! Jag brukar vilja läsa lite litteratur från/om de länder jag åker på semester till, för att komma i stämning. Ska definitivt titta in till dig varje gång för att få tips.:-) Jag skulle också älska att ha en resebokhandel, men det är faktiskt en ennan person som öppnat en i min lilla stad och TVÅ finns det nog knappast plats för..:-)

 3. Bella Says:

  Grym idé!!!! Absolut älskar den =) Hittade sidan för att jag just letade efter en bok som tog plats i Azerbajdzjan!! Kommer säkert ta fler tips till mig.. Är egentligen väldigt intresserad av litteratur och att läsa, men får sällan till det. Några lästips? Inte vad, utan hur. haha..

  1. elinko Says:

   Hej, Vad kul att du hittade något om Azerbajdzjan. Jag har ju faktiskt bott där, så jag tyckte det var kul att de vann ESC. 🙂
   Hur? Jag vet inte, det är nog bara att tvinga sig lite grann. När jag väl satt mig ner och öppnat en bok så läser jag, men jag har lite svårt att komma dit. Därför går det rätt långsamt framåt för mig med den här bloggen. Och så kan man läsa i kollektivtrafiken. Det funkar för mig.

 4. A Says:

  Hej! Hittade din blogg när jag googlade efter författare från Andorra. Jag tänkte nämligen börja med exakt samma projekt själv, och försöker hitta lite inspiration. Kul att man inte är ensam om att få så lysande idéer HEHE. Fortsatt lycka till!

  1. elinko Says:

   Kul, lycka till! Har du någon blogg?

 5. Anonym Says:

  har ni någon fakt om frankrike

  1. elinko Says:

   Jag har inte kommit till Frankrike än, men har läst bl.a. Sartre, de Beauvoir, Le Clezio, Voltaire och Nemirovsky. Oläst i bokhyllan står Anna Gavalda och Maryse Conde.

 6. Fred Says:

  Hejsan!

  Jag började ett liknande läsprojekt i november och har följt din blogg sen jag upptäckte den för någon månad sedan. Min blogg är mer litteratur/recensionsinriktad så din är betydligt mer givande ur lärandesynpunkt. 🙂

  Tänkte bara fråga om det är ok att jag länkar till dig?

  1. elinko Says:

   Självklart. Ska kolla in din blogg genast.

 7. Anonym Says:

  Hittade alldeles nyss din blogg, och efter att ha läst din header la jag till dig i min blogglista (och den är inte alltid lätt att komma in på :P). Vilken sjukt bra idé, och vilken inspiration! Det händer lätt att man väljer författare från exempelvis Sverige och USA för att dessa är lättillgängliga och ofta får mycket uppmärksamhet, nu ska jag definitivt mer aktivt börja söka efter författare från andra länder.

  1. elinko Says:

   Tack. Om jag nånsin lyckas läsa ut en bok från Chile vilket tydligen verkar omöjligt, ska jag också uppdatera bloggen…

 8. bokenhanna Says:

  Hej! Vilken intressant blogg och bloggprojekt! Hoppas det är ok att jag länkar till dig i min egen blogg… Lycka till med Chile! 🙂

  1. elinko Says:

   Självklart och tack! Min chilenska förlamning har äntligen släppt. Räknar med ett nytt inlägg nästa helg!

 9. Boel Says:

  Väntar med spänning på fortsatt bloggande. Funderade på om bloggen somnat. Men dina aktuella kommentarer glädjer mig. Min länk till din blogg blir kvar!

 10. Lena Says:

  Hej! Vilken trevlig idé att läsa böcker från olika länder på detta sättet. Jag hittade hit när jag sökte efter andra som har skrivit om Ingrid Betancourts bok som jag själv läser just nu. Jag ska definitivt fortsätta titta in på din blogg för att få inspiration om böcker från andra delar av världen!

 11. Anonym Says:

  Hej,
  jag började för 20 år sedan med att alltid läsa en bok som handlar om landet eller är skriven av någon från landet som jag befinner mig i eller resar i. Väldigt givande, många bra böcker som man annars aldrig skulle hitta, men även några riktiga bottennapp. Historiska romaner är vad jag föredrar, spännande och man lär sig alltid något!
  Men nu letade jag efter något som handlade om Azerbajdzjan och jag hittade inget riktigt bra – tills jag hamnade på den sidan, och nu är Ali and Nino redan beställd!
  PS: De första böckerna jag läste när jag kom till Sverige för första gången var Arn-böckerna!
  Keep on reading! Lycka till!
  /Michael

  1. elinko Says:

   Vad kul. Så har jag alltid tänkt att jag ska göra, men det lyckas av någon anledning inte lika väl. Obamas Audacity of hope har t.ex. fått följa med oläst på två USA-resor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s