20150620_102230

Val av bok

Nu har jag kommit till Frankrike. Också ett land som jag har läst relativt mycket från. Simone de Beauvoir tillhör mina favoritförfattare, men det finns mycket bra: Jean-Paul Sartre, Emile Ajar, Patrick Modiano, J.M.G. Le Clézio, Joseph Bédier, Eve Curie, François Voltaire, Alexandra David-Néel, Jean Cocteau, Henri Troyat, Irène Némirovsky, m.fl.

I bokhyllan hade jag två olästa franska romaner: en av Anna Gavalda och så Älskaren  av Marguerite Duras som jag köpte på bokrean för några år sen. Sedan jag såg pjäsen Hundarna i Prag på Judiska Teatern 2007 har jag varit sugen på att läsa nåt av henne. Pjäsen gjorde ett starkt intryck och när jag såg den fina utgåvan av Älskaren på bokrean slog jag till direkt. Och nu har jag äntligen läst boken.

Älskaren

Romanen är väldigt kort och går fort att läsa, fast jag känner att jag hade velat ge den mer tid. Den är fantastiskt vacker rent språkligt, medan innehållet ibland är lite underligt och svårbegripligt. Romanen är så vitt jag förstår delvis självbiografisk.

Man behövde inte dra till sig begäret. Begäret fanns hos henne som framkallade det eller också fanns det inte. Det fanns där vid första ögonkastet eller det hade aldrig funnits. Det var den omedelbara uppfattningen av det sexuella i ett möte eller också var det ingenting. Detta visste jag också före EXPERIMENTET.

Det handlar om en femtonårig fransk flicka i Indokina på 40-talet som träffar en äldre kinesisk man och inleder en relation med honom. Flickan uttrycker sig oerhört moget och går in i relationen med öppna ögon, så därför har man som läsare inga större problem att acceptera den. Men så ibland slår det mig att hon bara är femton år och jag får lite panik, men den spänningen får boken att växa. Det är som att Duras skapar olika stämningar och så är det läsaren som fyller ut dem. Jag läste den i alla fall så, ibland förstod jag inte allt, men lät det bara sjunka in.

Feministbiblioteket har också recenserat boken och skriver att hon fastnat för relationen med modern. Modern är mycket speciell och har den äldre sadistiska brodern som favorit, trots att han försnillar allt hon äger och har, inklusive arvet. Hon accepterar att dottern mer eller mindre prostituerar sig för att få in pengar.

Äldsta brodern tycker man intensivt illa om, modern har jag svårt att förstå mig på, mellanbrodern dör under kriget och lämnar bara ett vagt sympatiskt intryck. För mig var det relationen med älskaren som berörde starkast. Rummet där de sågs och ljuden från gatan utanför – det kändes som jag var där.

Sveriges Radio har bokcirklat om Älskaren. Tycker alltid det är roligt att lyssna på Bokcirkeln, men väntade med att lyssna på de här avsnitten tills jag skrivit min egen text. Har nu hört de två första programmen och fastnade bland annat för att de beskrev hennes text som fotografier: att hon berättar om olika bilder. Så upplevde jag det också. Rekommenderar både boken och radioprogrammen varmt.

Frankrike

Parissartre2

I Frankrike har jag varit några gånger:

  • På bilsemester med mina föräldrar, vi besökte Beauvais, Chartres, Bordeaux, Carcassonne, Perpignan och Metz 1995
  • En weekend i Paris med min holländska värdfamilj 1996
  • En vecka på utbyte i Orléans när jag läste franska i skolan 1997
  • Weekend i Paris med min (då blivande) make och därifrån tåg till Saint-Jean-Pied-de-Port varifrån vi vandrade över Pyrenéerna (på pilgrimsleden till Santiago de Compostela) 2007. Parisbilderna ovan kommer från denna resa.

Älskaren handlar inte så mycket om Frankrike, men det finns scener från Paris under och efter kriget och lite resonemang kring hur man dömer människors agerande i efterhand. Och vi får förstås också bekanta oss med Frankrike som kolonialmakt, hur fransmännen ansåg sig stå över alla andra raser.

Dessa kvällar går alla till på samma sätt. Mina bröder äter glupskt och säger aldrig ett ord till honom. De ser inte på honom heller. De kan inte se på honom. De skulle aldrig kunna göra det.

Nästa land

Sista landet på bokstaven F är Förenade Arabemiraten. Jag har hittat en roman som verkar ganska lättsmält, fast kanske inte nån större litterär upplevelse. Vi får se.