20141206_223017

Val av bok

Donato Ndongo finns listad på Wikipedias sida Spansk litteratur från Ekvatorialguinea och Shadows of your black memory gick att köpa på adlibris. Författaren kommer från Ekvatorialguinea och skriver om kolonialperioden där, så check – jag slog till. Ndongo lever dock i exil i Spanien idag.

Shadows of your black memory

Shadows of your black memory påminner om många andra böcker jag läst från före detta kolonier i Afrika och Latinamerika. En ung man växer upp med, och tror på, kolonialismen. Han går i katolsk skola och tror på allt som sägs, men blir med tiden medveten om orättvisorna och ändrar inställning.

We were filled with fervent desire, we were all exuberant, eager to learn why we were fascists and what it was to be a Falangist until victory or death and why we were so glad to be at the service of Spain.

Romanen utspelar sig alltså under Franco-åren, men det är inget som avspeglas i berättelsen i övrigt – det är bara en bisarr markör i det här stycket som handlar om hur skoleleverna inleder dagen med att hylla den spanska flaggan.

Det är en del misär, fattigdom och rasism även i den här boken, men den andas trots allt hopp om framtiden och om att allt ska bli bättre. Människorna i pojkens släkt får behålla sin värdighet, även om de är fattiga. Den värsta scenen handlar om pojkens sexuella uppvaknande, vilket inkluderar en anka. Jag hoppas kunna radera den bilden ur huvudet… Men i övrigt är det en bra, intressant bok.

Tío Abeso was saying that infinite patience and constant cleverness of your tribe, your caste, your people, would always triumph in the end over the ostentation and arrogance of the occupiers.

Shadows of your black memory börjar med att huvudpersonen bestämmer sig för att lämna prästseminariet i Spanien och börja läsa juridik istället, sedan får vi följa honom från barndomen och hans omskärelse och initiationsrit vid sex års ålder tills att han lämnar sina föräldrar för att studera till katolsk präst. I början hade jag svårt att få ihop de tvära kasten mellan den katolska altarpojken och stammens initiationsriter. Men det gäller även huvudpersonen själv och allt faller till slut på plats. Romanen är väldigt skickligt uppbyggd på det sättet: man får pusselbitarna i samma takt som pojken och upplever samma tillfredsställelse som han gör när bilden är lagd och man förstår hur allt hänger ihop.

Romanen växlar mellan jag- och du-form, vilket jag inte riktigt förstår poängen med. Jag tror att det är samma berättare hela tiden, men ibland talar han till sig själv. Framför allt delarna som handlar om stamriterna är skrivna i du-form. Kanske för att de har ett drömskt inslag? Berättaren tar lite avstånd till händelserna?

Partierna som handlar om stamriterna har ett övernaturligt inslag, vilket jag har svårt för. De påminner väldigt mycket om Malidoma Patrice Somés bok från Burkina Faso. Jag kan personligen inte tro på spöken, andar och portaler till andra världar, men det är fascinerande att läsa om något så väsensskilt från vår trosvärld. Burkina Fasos och Ekvatorialguineas ursprungskulturer verkar ha en del gemensamt: ett äldreråd, en initiationsrit som gör en till man och medlem i stammen och ett patriarkaliskt styre. Huvudpersonen får dessutom i båda böckerna i uppdrag att agera som brygga mellan det afrikanska och västerländska samhället. Deras böcker tyder på att de har lyckats.

Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea är ett litet land mellan Gabon och Kamerun som också består av fem öar i Biafrabukten. Shadows of your black memory utspelar sig till största delen på fastlandet, i Río Muni, som främst bebos av bantufolket fang som berättaren tillhör.

Landet var en spansk koloni fram till 1968, då det blev självständigt. Vid självständigheten fick diktatorn Francisco Macías Nguema, makten. Han tillhörde också fangfolket. och verkar ha varit riktigt galen, bl.a. förbjöd han, enligt Wikipedia, båttrafik och enligt BBC utförde han folkmord på bubi-folket och fick en tredjedel av befolkningen att fly. Macías störtades av sin brorson Teodoro Obiang Nguema 1979. Obiang fortsatte dock att styra på samma sätt – han påstås av BBC vara en av Afrikas mest brutala diktatorer. Obiang har fortfarande makten i landet. 

Ndongo har skrivit en fortsättning på Shadows of your black memory som handlar om hur berättaren återvänder till Ekvatorialguinea under diktatorn Macías. Denna bok är dock inte översatt till engelska, annars hade det varit intressant läsning.

Nästa land

Ett tredje afrikanskt land står på tur, nämligen Elfenbenskusten. Har just varit på biblioteket och lånat en bok som verkar lovande. Ska genast börja läsa.

Glad lucia så länge!

Annonser