20141124_131443

Val av bok

Jag har läst flera böcker från och om Egypten, bland annat två böcker av den kvinnliga författaren Ahdaf Soueif, som jag älskade när jag läste dem för tio år sen. Jag skulle gärna läsa om eller läsa mer av henne för att se om jag fortfarande är av samma åsikt. Men flera egyptiska författare stod samtidigt olästa i bokhyllan, bland annat The thief and the dogs av nobelpristagaren Naguib Mahfouz som jag köpte när jag var i Egypten 2008. Jag vill ju gärna läsa fler nobelpristagare och det här kändes som ett bra tillfälle att få den läst.

Mahfouz bodde hela sitt liv i Kairo och skriver om Kairo, så inga tveksamheter kring om boken passar i det här projekten. SmileHittade en kort intervju med honom på Youtube och han framstår dessutom som väldigt sympatisk.

Jag har också läst en biografi om Vivi Täckholm som jag hade stående i bokhyllan. Två av Täckholms böcker: Sagans minareter och Levande forntid läste jag under samma resa till Egypten 2008. Jag hittade dem av en slump på Bokbörsen och blev väldigt förtjust, så jag köpte biografin när den kom ut, men har inte hunnit läsa den förrän nu.

The thief and the dogs

En spännande och mycket välskriven kortroman om en tjuv, Said Mahran, som släpps ut ur fängelset med två ambitioner: att träffa sin dotter och hämnas dem som svikit honom. Man får följa Saids tankar under ett antal dagar och får förståelse för hans bitterhet och hämndlystnad utan att sympatisera med hans handlingar, vilket jag tycker är mycket skickligt.

Man får lite ont i magen ibland och skulle vilja gripa in och säga: “gör det inte”, för man inser ganska tidigt att inget kommer att gå vägen för Said. Till slut började jag till och med tycka att det nog vore bäst om han begick självmord, vilket kanske inte vittnar om en särskilt behaglig stämning.

Said är ingen vanlig tjuv, utan ser sig själv som en slags revolutionär Robin Hood. Han tar från de rika och förordar en omfördelningspolitik. Hur han har gjort det i praktiken vet man inte. Berättelsen består av Saids tankar, så man får bara flyktig kunskap om hans historia. Han minns saker, men förklarar dem inte.

But unless I settle my account with them, life will have no taste, because I shall not forget the past. For the simple reason that in my mind it’s not a past, but the here and now.

Sist kanske jag ska säga något om titeln. Tjuven är förstås Said, hundarna är de som har svikit honom. I slutscenen jagas dessutom Said av riktiga hundar. Mer om romanen kan man läsa på: thethiefandthedogs.wordpress.com 

Jag tyckte om den här romanen, men kommer kanske inte att kasta mig över fler böcker av Mahfouz, utan känner mig ganska nöjd såhär.

 

KairoGiza

Egypten

The thief and the dogs utspelar sig framför allt i Kairo, och delvis i öknen i utkanten av staden, så jag illustrerar med två bilder från när vi besökte Kairo. Nilen och pyramiderna i Giza är sannolikt också det Egypten är mest känt för.

Egyptens historia är fantastiskt spännande och fascinerande. Jag tycker att det är svårt att skriva någon sammanfattning, men jag kommer gärna med lite boktips.

Antika Egyptens historia beskrivs otroligt bra i Bob Briers föreläsningsserie History of Ancient Egypt. Rekommenderas verkligen. Vivi Täckholms Levande forntid är ett bra komplement med bilder och anekdoter – egentligen tänkt som en guide till Egyptiska museets samlingar.

Om kopterna och den kristna perioden har Vivi Täckholm skrivit i Faraos barn (som jag inte har läst, men önskar mig). Om den muslimska perioden skriver hon lättläst och intressant i Sagans minareter.

Jag tycker att tydningen av hieroglyferna är väldigt spännande, och läser man om det får man också lite egyptisk napoleonsk 1800-talshistoria på köpet, t.ex. i Egyptens nycklar av Lesley och Roy Adkins.

Från det moderna Egypten finns ju mycket litteratur att läsa, t.ex. Mahfouz och Soueif som jag redan har nämnt, liksom Nawal el Saadawi som jag själv inte har läst, men är riktigt sugen på efter att ha läst Hannas recensioner. Här på bloggen har jag tidigare skrivit lite om olika strömningar i Egypten på 60-talet (då även The thief and the dogs är skriven).

Professor Vivi – den sagolika botanisten

20141124_131518

Vivi Täckholm bodde i Kairo i många år, där hon verkade som professor i botanik. Hon har dessutom skrivit flera intressanta populärhistoriska böcker om Egypten (se bl.a. ovan), samt några barnböcker som jag inte har läst.

Biografin om henne, Professor Vivi – den sagolika botanisten av Beata Arnborg är välskriven, fast Vivi Täckholms liv är så fascinerande och hon verkar vara en sådan sympatisk person att det känns svårt att göra helt fel.  Det blir lite torrt ibland med många brevcitat och inte så mycket drama. Jag gillar samtidigt att författaren avstår från spekulationer om Täckholms kärleksliv – hon utgår från det som är känt från brev och resten får man själv gissa sig till. Hör Vivi Täckholms röst i Radioarkivet.

Nästa land

Vi stannar kvar i Afrika ett tag och ska nu till Ekvatorialguinea. Ett land som jag till skillnad från Egypten inte vet något om över huvud taget. När jag bläddrar i nästa bok inser jag att den i original är skriven på spanska och att landet också kallas “Spanska Guinea”. Jag visste inte ens att Spanien hade haft afrikanska kolonier, så jag ser fram emot att återkomma lite mer upplyst i nästa bloggpost.

Annonser