sargassohavet

Val av bok

Ytterligare ett lätt val från Dominica. Jag har länge velat läsa Sargassohavet av Jean Rhys, som handlar om “kvinnan på vinden”, Bertha, från Jane Eyre. När den svenska pocketutgåvan kom för några år sedan köpte jag den och har sedan bara gått och väntat på att jag skulle komma till bokstaven D. Och nu har jag gjort det och äntligen läst denna fantastiska lilla bok (151 sidor).

Författaren, Jean Rhys, föddes på Dominica, men flyttade till England som sextonåring. Boken utspelar sig dock på Jamaica och Martinique, inte alls på Dominica, så jag har inte lärt mig så mycket om själva landet, men dock en del om den koloniala erfarenheten.

Boken finns med på Times lista över 1900-talets hundra bästa engelskspråkiga romaner och ingår också i Kulturrådets Alla tiders klassiker.

Sargassohavet

Romanen är alltså en slags uppföljare till Charlotte Brontës Jane Eyre. Den handlar om Antoinette Cosway (Bertha Mason är ett namn hon får av Mr Rochester som på så sätt tar ifrån henne hennes identitet, enligt den här berättelsen), som bor på ett förfallet gods på Jamaica med sin mor och sin sjuke bror, samt ett fåtal tjänstefolk som stannat kvar efter slavemancipationen. Fadern, en före detta slavägare, är död, och familjen lever isolerat utan vänner. Antoinette leker mycket utomhus och man får verkligen känna den exotiska prunkande grönskan i trädgården. Hon känner sig ständigt hotad av den svarta befolkningen, och vegetationen blir en del av det skrämmande, det främmande. En dag kommer också de svarta och bränner ner deras gods.

Antionettes bror dör, mamman blir galen och Antoinette hamnar hos släktingar i Spanish Town. Här blir hon bortgift med en ung engelsman på besök som är i behov av hennes pengar. De reser på bröllopsresa till Martinique och inleder ett passionerat förhållande. Han upplever dock ön, och dess grönska, som väldigt främmande och hotfull, liksom hennes passion och känslor. Han tror att alla talar illa om honom och börjar snart lyssna på rykten om Antoinettes, eller Berthas, svagsinne och vänder sig mot henne. Kanske, som det sägs på ett ställe i boken, för att han är avundsjuk på hennes skönhet och pengar. Han tar dock med henne tillbaka till England och här knyts berättelsen ihop med Jane Eyre och allt slutar med en annan brand.

Boken är välskriven och mycket bra. Jag kommer aldrig kunna läsa Jane Eyre med samma känsla igen – Mr Rochester har liksom förlorat sin glans. Fast jag blir ändå sugen på att läsa om Jane Eyre, bara för att se hur den stämmer överens med Sargassohavet. Man behöver inte ha läst Jane Eyre för att uppskatta Sargassohavet, men det är nog ändå mer intressant om man känner till historien och förstår kopplingarna.

Boken är väldigt bra och väcker många tankar kring kolonialismen, den kvinnliga erfarenheten och den mänskliga naturen. Den är lättläst och välskriven. Läs!

Dominica

Då boken inte handlar om Dominica har jag som sagt inte lärt mig så mycket om landet. Men jag antar att känslan av att tillhöra den vita minoriteten på en karibisk ö grundar sig något på Rhys egna erfarenheter. Att inte ha en naturlig plats i samhället, bära på sina förfäders skuld som slavhandlare och, kanske, känslan av ett nalkande hot som genomsyrar romanen kan ju också vara självupplevt.

Jag tänker mig att det tropiska klimat som beskrivs också påminner om det på Dominica. Martinique ligger ju nära.

Korta fakta (enligt Wikipedia): huvudstaden heter Roseau. Ön har varit spansk, fransk och brittisk. Självständighet uppnåddes 1978. Tropiskt klimat, regnskog, bananodlingar. Ett av de fattigaste länderna i Karibien, stor arbetslöshet. Ekonomin är starkt beroende av turismen som har ökat under 2000-talet. Befolkningen består till största del av svarta slavättlingar.

Jag har aldrig varit i Karibien, men blir allt mer sugen på att åka. Mycket bra litteratur kommer därifrån. Å andra sidan verkar alla författare jag läser ha flyttat till Europa eller USA… Vore kul att komma dit någon gång i alla fall, fast då skulle jag inte bara vilja ligga på en strand, några tips?

Nästa land ligger också i Karibien – Dominikanska republiken.

Annonser