Sammanfattning. Nu när jag har bockat av alfabetets första tre bokstäver är det dags för en liten sammanfattning. Jag har hittills läst böcker från 33 länder. Det har inte gått snabbt alls, men så läser jag en hel del annat emellan. Att tvinga mig själv att läsa dem i bokstavsordning gör ju att jag får ta mig igenom en hel del svårlästa böcker. Samtidigt gillar jag upplägget – på det sättet får jag ju just läsa helt annorlunda saker som jag inte skulle ha läst annars, så jag fortsätter på den inslagna vägen om det så ska ta mig 30 år…

Språk. Jag har läst böcker på fem olika språk (och där tar i princip mina språkkunskaper slut, så det blir inte många fler om jag inte hinner lära mig nya språk under dessa 30 år Winking smile).  Böckerna har varit översatta från flera olika språk. Är det några språkkunskaper jag saknar så är det franska och arabiska. Att kunna ryska underlättar definitivt en sådan här utmaning, utan engelska hade det varit omöjligt.

Karta. Här har jag gjort en karta över avklarade länder. Ganska bra geografisk spridning, tycker jag, alla världsdelarna är med.  Click for Aardvark Map

Afrika: Sju författare,varav fyra kvinnor och tre män (Assia Djebar, Unity Dow, Esther Kamatari, Andrée Blouin – José Eduardo Agualusa, Jean Pliya, Malidoma Patrice Somé).

Asien (inklusive Kaukasien och arabiska halvön): Sju författare, varav fyra kvinnor och tre män (Tahmima Anam, Ashi Dorji Wangmo Wangchuk, Nu Nu Yi, Susanna Arutunyan (från Armenien läste jag noveller från tre kvinnliga författare egentligen, men Arutunyan får representera dem då den novellen var längst) – Khaled Hosseini, Kurban Said, Haddad). Från Brunei läste jag sagor – ingen författare, kvinnlig redaktör.

Europa: Sju författare, varav en kvinna och sex män (Nora Nadjarian – Ismail Kadare, Ramón Vallero, Vasil Bykau, Hugo Claus, Ivo Andric, Aleko Konstantinov).

Nordamerika (inklusive Centralamerika och Karibien): Fem författare, varav tre kvinnor och två män (Jamaica Kincaid, Zee Edgell, Tatiana Lobo – Sidney Poitier, George Lamming).

Oceanien: En författare, varav en man (Nevil Shute).

Sydamerika: Fem författare, varav två kvinnor och tre män (Isabel Allende, Ingrid Betancourt – Jorge Luis Borges, Augusto Céspedes, Paolo Coelho).

Könsfördelning. Totalt 14 kvinnor och 18 män, vilket får räknas som godkänt med tanke på hur världen ser ut. Jag borde dock förbättra statistiken vad gäller kvinnliga författare från Europa, vilket inte borde vara så svårt alls, annars är jag nöjd.

Nobelpristagare. Jag har bara läst en Nobelpristagare (Andric), och eftersom jag har någon slags outtalad målsättning att läsa alla Nobelpristagare så borde jag kanske lägga ner mer krut på det. Å andra sidan betyder det nästan automatiskt fler män…

Favorit så långt? Kanske Borges. Eller Djebar. Eller Kadare. Det känns faktiskt som om alla riktigt bra böcker kom precis i början av alfabetet, sedan har det varit väldigt mycket svårt och konstigt. Har dock lite hopp om bokstaven D som bjuder på flera böcker i svenska pocketutgåvor (det vill säga det är fler än tre personer som har velat läsa  boken, vilket tyder på att den åtminstone borde vara någorlunda läsbar).

Sämsta bok? Céspedes bok om tennkungen i Bolivia. Jag vet inte varför, men jag blir nästan arg när jag tänker på den. Jag vet att många tycker det är löjligt/onödigt att tvinga sig att läsa ut böcker man inte gillar. Ibland håller jag med, livet är kort, man borde bara göra njutbara saker. Fast sedan tänker jag att jag kanske faktiskt kan utvecklas och lära mig saker av att läsa böcker utanför min komfortzon och så fortsätter jag. Men just den här boken hade jag velat hoppa över…

Minst nöjd med: val av australiensisk bok. Nevil Shute är inte ens född i Australien och jag ångrar att jag inte tog mig tid och läste nobelpristagaren Patrick White. Har dessutom fått lite synpunkter på mitt val av Paolo Coelho för Brasilien också, och jag håller egentligen med. Borde valt Clarice Lispector istället. De två författarna får stå kvar på “att-läsa-listan” och när jag väl läser dem ska jag uppdatera här.

Mest nöjd med: att jag fortsatt läsa hela tiden. Vissa böcker har jag hållit på med i månader, men jag har inte gett upp. Är nöjd med bloggen också, det är roligt att ha en blogg har jag upptäckt. Får dock kämpa med mina mindervärdeskomplex och ångest över att någon ska läsa vad jag skriver, vilket har varit nyttigt.

Annonser