temacolor

Lyrans tematrio handlar idag om färger: “Berätta om tre böcker med en färg i titeln!”

1) Agnes von Krusenstjerna Den blå rullgardinen. Första delen i romansviten om systrarna von Pahlen. Handlar om den unga kvinnan Petra von Pahlen och hennes tolvåriga brorsdotter Angela, som har förlorat sina föräldrar. Petra tar hand om Angela på familegodset, Eka herrgård. Boken handlar även om Petras förälskelse i Thomas Meller. Jag kom av mig efter de fyra första delarna, tyckte aldrig att böckerna riktigt grep tag i mig, men har tänkt att läsa även de resterande delarna vid tillfälle. Om inte annat, så för att jag är nyfiken på de homosexuella inslag som upprörde så när böckerna kom ut… Det jag har läst hittills har inte känts särskilt upprörande (fast jag lever förstås inte på 1930-talet).

2) Joyce Carol Oates Svart flicka vit flicka. Om Genna och Minette som delar rum på ett college i USA. Genna är den vita flickan. Hon är släkt med collegets grundare, men kommer från en vänsterliberal familj och är barnsligt förtjust i att få dela rum med en svart flicka – Minette. Minette vill dock inte alls passa in i den roll Genna vill ge henne och visar sig dessutom vara en ganska otrevlig person. Jag gillar bokens tema. Det är väldigt intressanta frågor om ras och klass och roller. Men ändå tyckte jag inte att romanen var superbra, så jag måste ge Oates en ny chans, känner jag. Är väldigt sugen på Blonde nu, som jag tidigare nämnt på bloggen.

3) Lite fusk kanske, men sist valde jag ryske Arkadij Babtjenkos Krigets färger.  Övriga böcker i bokhyllan med färger i namnet har antingen redan valts av någon annan (Khemiris Ett öga rött) eller så har jag inte läst dem än (Remarques Den svarta obelisken). Krigets färger är dessutom en väldigt bra bok, som jag rekommenderar alla att läsa. Den är självbiografisk och handlar om författarens upplevelser under Tjetjenienkrigen. Riktigt obehaglig, men riktigt bra.

Övrigt

Har haft lite dåligt samvete för att jag inte kom mig för att blogga förra veckan. Kan inte påstå att det var fullt upp heller, bara att jag mest av allt har lust att sova när jag får en stund över… Hann dock med en del bokrelaterat:

– Har börjat läsa Ängelns lek av spanske Carlos Ruiz Zafón, som vi läser i bokcirkeln nu. Har kommit ungefär halvvägs och har börjat tröttna lite. Huvudpersonen är så grinig och otrevlig att jag bara hoppas att han ska råka ut för något hemskt. Tror inte det är tänkt att man ska läsa den så…

– Fick Uppdrag pappa i present av en kollega. Började läsa och tycker nog att det verkar vara den vettigaste av det begränsade antal pappaböcker som finns. Försöker nu få maken att läsa den.

– Fick två försenade födelsedagspresenter av svägerskan, böcker såklart. Nina Lekander Mun mot mun & Lilla livet och Anna Gavalda Lyckan är en sällsam fågel. Har inte läst någon av dem tidigare, så det ska bli spännande. Är framför allt sugen på Lekander!

– Har lagt in alla mina böcker (nästan – hoppade över referenslitteratur, kokböcker, kurslitteratur, coffee table-böcer o.s.v.) på Librarything. Varför vet jag inte, men det är roligt att bläddra bland dem!

– Har fixat i ordning på balkongen och planterat fröna som kom i mitt vårbytespaket. När vädret blir bättre igen, och plantorna kanske har dykt upp, ska jag fota.

– Läste senaste numret av Vi Läser som jag fick i fredags. Tyckte det var extra bra den här gången. Väckte mycket läslust. Som vegetarian och Foer-fan var det till exempel spännande att läsa om Foers bok Eating animals. Har lagt till den på min önskelista på Adlibris.

– Var på förlossningsförberedande kurs i dag, så tyvärr missade jag DN:s utrikesdag. Hade gärna velat lyssna på Ismael Beah, vars bok  Lång väg hem, jag hade tänkt läsa i bloggprojektet när jag kommer till Sierra Leone. Vet inte om det går att se något av programmet i efterhand kanske?

Nej, nu måste jag sova. Kan knappt hålla ögonen öppna. Godnatt.

Annonser