temamage

I Lyrans tematrio är uppgiften denna gång att “Berätta om tre romaner som handlar om havandeskapet och dess följder!”. Med tanke på mitt eget havandeskap känns det väldigt aktuellt. Är mycket intresserad av alla andras tips också!

1) Heleen van Royen Den lyckliga hemmafrun. Fick den här boken i present av en holländsk kompis när hon var och hälsade på mig i Stockholm 2001. Jag läste den, mådde illa och bestämde mig för att aldrig skaffa barn. En av de böcker som påverkat mig mest någonsin, tror jag, om än inte helt positivt. I Nederländerna är det väldigt populärt med hemmaförlossningar och det här är ett slags debattinlägg mot dessa “naturliga” förlossningar, och ett bra sådant, tycker jag. Den posha hemmafrun i boken går igenom en svår förlossning och drabbas sedan av en förlossningsdepression, som beskrivs väldigt naturtroget. Hos mig skapade den alltså förlossningsskräck, som faktiskt gick över först när jag själv blev gravid. Jag var helt säker på att jag skulle kräva kejsarsnitt, men känner mig ganska lugn nu. Ut ska ju ungen och på nåt sätt ska det väl gå… Jag lever i den bästa av tider i det bästa av länder, så förutsättningarna är goda!

2) Belinda Olsson Reporter erkänner: Gravidchock! Fick boken på Blodcentralen någon gång när jag lämnade blod. Trots det fåniga namnet tyckte jag riktigt bra om den. Så himla skönt med någon som kan skriva om graviditet med lite humor. För oss som inte tycker att det är sådär superhärligt att vara gravida… (missförstå mig rätt, jag tycker det är jättehärligt att jag ska få en bäbis, men att väga åtta kg mer och drabbas av märkliga krämpor och hormonattacker är verkligen inte njutbart för mig). Men man kan ju vara nöjd över att man inte är riktigt lika hemsk som Agata i alla fall!

3) Maria Sveland Bitterfittan. Denna bok handlar mer om tiden som småbarnsförälder än om havandeskap, men det hör väl till “dess följder”… Läste Bitterfittan i bokcirkeln för ett par år sedan och jag minns att jag var ganska kritisk då. Hade lite svårt för den hårda kritiken mot äktenskapet, samtidigt som författaren själv är gift. Vilket väl berodde på att jag själv var på väg att gifta mig det året… Men boken har lämnat ett bestående intryck och den väcker en del frågor kring jämställdhet och föräldraskap, som känns aktuella för mig nu. Vill så gärna undvika fällorna, men inser redan nu att det kommer bli svårt. Vem har hittills tagit ansvar för att köpa allt till bäbisen? River ut listor på saker man behöver ha hemma? Inreder babyrummet? That’s right – moi!

Annonser