Lyrans tematrio handlar idag om “romaner som utspelar sig på (för oss) lite ovanliga, ”exotiska” platser”. Passar mig som handen i handsken skulle jag vilja påstå, har redan fått flera boktips genom att läsa andras svar! Får dock själv lite prestationsångest, nu måste jag komma på nåt bra…

Så efter noggrant övervägande och svår beslutsångest har jag bestämt mig för att presentera följande tre romaner:

1) Herodotos Historia. Den utspelar sig på fantastiskt exotiska, fantasifulla platser emellanåt och är väldigt spännande. Jag trodde att den skulle vara svår, men det är den för det mesta inte. Ibland kan det vara svårt att förstå deHerodotosn historiska kontexten och geografin, så om man, som jag, blir stressad av det kan det vara bra att ta lite hjälp (se nedan).

Att jag bestämde mig för att läsa Herodotos berodde på min idol, Ryszard Kapuściński, vars bok På resa med Herodotos, jag älskar. Även i filmen Den engelske patienten spelar boken en viktig roll i patientens liv. Till lässtöd hade jag en atlas över antikens Grekland, Sture Linnérs Herodotos, den förste globalisten och Teaching Companys föreläsningsserie Herodotus – the father of history. Kan för övrigt varmt rekommendera The Teaching Company. Jag lyssnar aldrig på ljudböcker, men deras föreläsningar är perfekta i bilen!

2) Tjingiz Ajtmatov Den vita ångbåten. Tänkte att det kunde vara lämpligt med en kirgizisk författare, med tanke på den senaste tidens händelser… Ajtmatov skriver väldigt vackert om en för mig helt obekant värld på den centralasiatiska stäppen. En pojke växer upp ganska ensam hos sina morföräldrar. Han leker i sin egen värld, där stäppens legender och verkligheten liksom vävs samman. Väldigt fin berättelse.

3) Joseph Conrad Mörkrets hjärta. Sist en klassiker! Conrads berättelse om Marlows resa längs med Kongofloden är riktigt obehaglig och mycket läsvärd. Kom för ett par år sedan i nyöversättning av Einar Heckscher på Lindelöws bokförlag.

Annonser