Jag har anmält mig till En bok om dagens vårsköna bokbyte. Det ska bli jätteroligt, har just fått reda på vem jag ska skicka paket till och försöker komma på bra böcker. Det är lika roligt att skicka, som att få, paket, tycker jag!

För att underlätta för den som ska skicka paket till en ska man svara på ett antal frågor. Kommer här:

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?

Ingen särskild genre, men jag gillar ju “världslitteratur”, reportageböcker och reseskildringar. Tycker om klassiker, särskilt ryska. Gillar också seriealbum och feministisk litteratur. På senare tid har jag läst en massa gravid- och föräldraböcker, men jag börjar känna mig lite mätt på den genren.

* Favoritförfattare?

Ryszard Kapuściński (har På resa med Herodotos, Imperiet, Reporterns självporträtt, Another day of life och The Emperor), Fjodor Dostojevskij (har Brott och straff, Onda andar, Bröderna Karamazov, Idioten och en novellsamling), Hjalmar Söderberg (har endast Den allvarsamma leken), Sara Stridsberg (har endast Drömfakulteten) och säkert flera andra författare, som jag inte kommer på just nu.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?

Engelska, nederländska och ryska. Möjligen även tyska, men helst inte.

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?

Sällan, är lite för otålig för att sitta still och lyssna. Det blir nästan bara om vi lånar eller hyr bil på semestern, och i sådana fall är det mp3-format som gäller.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?

Samlar och samlar, det skulle väl vara Kapuściński i sådana fall. Bra böcker vill jag gärna äga, så därför blir det att jag köper mina favoritförfattares böcker i större utsträckning.

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?

Jag har faktiskt försökt lägga upp min bokhylla på LibraryThing i helgen just, men jag har inte ens kommit till hälften. Sök på elinko så hittar ni det jag fått med hittills i alla fall. Kan jobba lite mer på hyllan ikväll.

* Vad är du ute efter, då du läser?

Jag är ute efter att lära mig saker, få nya perspektiv på verkligheten och öka min förståelse för andra människor när jag läser. Jag får resa till länder jag annars aldrig skulle ha besökt och lära känna personer jag annars aldrig skulle ha vågat närma mig. Och så handlar det om bildning. En viss del av läsandet för mig är faktiskt att kunna säga att jag har läst en viss bok för att hänga med i samtal, förstå litterära referenser o.s.v.

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?

Skulle väl vara deckare, chicklit och självhjälpslitteratur. Men det finns ju alltid undantag. Välskrivna böcker av bildade människor är alltid intressant.

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?

Åh, svårt. Möjligen skräckgenren kanske, t.ex. Stephen King, som många bokbloggare skriver så entusiastiskt om, fast jag är inte helt övertygad om att det är min grej… Och den där vampyrserien, men det är väl samma där. Jag vet inte.

Förresten, kanske tidiga kvinnliga författare som Elin Wägner och Victoria Benedictsson.

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?

Jag blir gärna överraskad 🙂 – jag blir glad för allt. Det är bara roligt om det är nåt jag inte skulle ha köpt själv. Men om jag ska svara något skulle det väl vara böcker som kan vara till nytta i mitt bloggande, d.v.s. böcker från, eller om, länder jag inte har läst än. Särskilt Brunei, som verkar helt omöjligt att hitta…

Återkommer strax med fler frågor om tycke och smak.

Annonser