Tema-trio

tematrio

Eftersom min målsättning är ett inlägg i veckan just nu, sammanfaller det återigen med Lyrans tematrio och jag svarar med nöje. Den här gången handlar det om sex: “Berätta om tre böcker som innehåller minnesvärda sexskildringar.”

1) Hugo Claus Skam. Det senaste landet jag bloggade om var Belgien och då läste jag denna bok som innehåller extremt jobbiga sexskildringar. Jag är förvisso ganska pryd, så de mer naturliga, men äckliga, sexscenerna kanske andra skulle finna mer glädje i än jag, men tidelagsbeskrivningarna torde de flesta hålla med om är riktigt vidriga.

2) Björn Håkanson Flyga bort. Den här boken älskade jag när jag var yngre (11-12 år?). Det var länge sedan jag läste den, men jag tyckte då att kärleken mellan Lena och Hasse var så fin. Och första gången de hade sex beskrevs så vackert och fumligt, precis som jag trodde/ville att det skulle vara.

3) Doris Lessing Våldets barn-serien. Kan inte direkt minnas några speciella sexscener, även om jag är rätt säker på att de förekommer, men jag tycker att Marthas förhållande till sex är intressant (åtminstone som jag tolkar det). Hur sex kan vara befriande och fängslande på samma gång. Det kan vara en form av underordnande (sex är våld), men också befriande när man själv är trygg och har kontrollen över sin sexualitet. Vet inte om jag kan förklara vad jag menar utan att bli för långrandig, alternativt personlig, men för mig finns det i alla fall en dubbelhet, som jag tycker beskrivs bra i bl.a. Bra gift.

Bokcirkel

Hade träff med vår bokcirkel igår. Det var, som alltid, supertrevligt. Vår bokcirkel har i sin nuvarande form träffats i ungefär två år. Nu är vi en bra, sammanhållen grupp, om än något könsojämn (en kille, fem tjejer). Från bokcirkeln ”Varvet”, som vi läste om i Tidningen Vi Läser 2/09, har vi snott idén om att laga mat med den aktuella boken som tema. Det är jättekul och blir en extra utmaning för den som ska laga…

Till igår hade vi läst Jonas Karlssons Den perfekte vännen (vi har som krav att boken ska finnas i pocket). Jag var inte jätteförtjust i den här novellsamlingen, kände att den var lik så många andra böcker vi läst på sistone, t.ex. Jens Liljestrands Paris-Dakar. Killar över 30, lite kul, lite ångest och någon lustig liten tvist på historien. Jag vet inte, jag är nog lite neggig över lag. De andra gav boken mellan en trea och en fyra i betyg, och jag kan nog egentligen gå med på en trea, jag med. Tyckte t.ex. ganska bra om den längre novellen, Rummet.

Menyn blev: Ceasarsallad, Sushi och Mandelmusslor med sylt och grädde. Att dricka: öl och rabarbersaft. Mycket gott. Rullade hem…

Den bästa överraskningen var dock att värdens mamma hade rensat sin bokhylla och lämnat två kassar med böcker åt oss att botanisera i. Stort tack för det!! Jag kom hem med fem(!) nya böcker:

Jonathan Safran Foer Allt är upplyst (en av mina favoritböcker, som jag lånat ut till en kompis och aldrig fått tillbaka. Nu står den äntligen i min bokhylla igen!)

Calixhte Beyala Ännu talar träden (författaren kommer från Kamerun, så det kommer ett inlägg på bloggen om denna bok om några år sådär…)

Roberto Bolaño De vilda detektiverna (chilensk författare, på denna recension behöver man alltså inte vänta fullt lika länge).

Junot Díaz Oscar Waos korta förunderliga liv (USA/Dominikanska republiken. Kommer även den så småningom.)

Alev Lytle Croutier Harem (lite av en coffeetable-bok med vackra bilder. En turkisk författare som skriver om haremslivet. Jag får nog erkänna att jag har en romantiserad bild av orienten, så jag kunde bara inte motstå denna bok!)

Bokhyllan

Tyvärr rasade vår bokhylla (från 30-talet) samman när jag skulle ställa in de nya böckerna, så efter att maken lagat den med tejp och lite gummi fick jag omorganisera hyllorna med tanke på böckernas vikt… Jag har i hela mitt liv haft en strikt bokstavsordning i mina bokhyllor, så det känns lite jobbigt och ovant, men jag tror det ska gå bra… 😉

På bilden ser ni bokhyllan innan kollapsen. Notera bananformen på mittenhyllan!

Annonser